Manažer F&B, to zní trochu záhadně. Co si pod tím má člověk představit? Za co všechno v restauraci „můžete“?
F&B znamená „food a beverage“, tedy „jídlo a nápoje“. Jednoduše řečeno zodpovídám za celý provoz „na place“, za správné fungování všech služeb souvisejících se servisem, od výběru lidí v obsluze přes kvalitu servisu až třeba po výběr nádobí a příborů, zásobování víny nebo spoluorganizaci firemních akcí.
U nás v Bistrotéce navíc práce F&B manažera zahrnuje i spoluzodpovědnost za kvalitu jídla. Velmi úzce spolupracuji s šéfkuchařem, snažíme se co nejvíc vyhodnocovat zpětné vazby od zákazníků a ladit jídla pro polední i stálé menu. Chceme, aby u nás byli hosté opravdu spokojení.
Jací jsou podle vás Zlíňáci strávníci?
Řekl bych, že to je podobné jako jinde. Mají rádi dobré jídlo i víno, umí ocenit poctivý přístup ke gastronomii a surovinám, hodnotu této služby. Je pravdou, že jsou také velmi nároční a nebojí se říct výhrady, za což jsme rádi, protože se díky tomu můžeme posouvat. Máme hodně stálých hostů, s kterými už máme téměř rodinné vztahy. V posledních měsících jsme cítili určitý útlum návštěvnosti kvůli ekonomické situaci, ale snad už se to zase mění k lepšímu. Soudíme podle toho, že nám letos přibývá poptávek na vánoční večírky. Lidé se vrací do restaurací zpět.
Mluví se i o nedostatku personálu, taky vás to tíží?
V současné době už naštěstí ne. Tým je víceméně stabilní, z 90 % máme stálé zaměstnance, mnozí jsou tu víc jak dva tři roky, což taky o něčem vypovídá. Velkou roli hraje, že nabízíme jistoty a benefity, které v gastro podnicích nejsou obvyklé a lidi na ně slyší čím dál víc. U nás je to hlavně o tom, že nabízíme práci na hlavní pracovní poměr a jsme stabilní zaměstnavatel. Naši zaměstnanci mají mzdu vždy řádně a včas na účtu, a protože jsme součástí skupiny HP TRONIC, máme i její benefity, jako třeba slevy v Datartu.
Jediný personální problém teď pociťujeme v Baru 1931, kde bychom uvítali v týmu jednoho zkušeného barmana. Je těžké najít člověka s kvalifikací a barmanskou zkušeností. Limitující je i otevírací doba baru, práci do noci nezvládne každý.
A co Bar 1931? Budete mít i letos před Vánoci speciální baňkovou výzdobu, kterou ohromil Zlíňáky v loňském roce?
Určitě ano, pro velký úspěch výzdobu ve spolupráci s výrobcem baněk Irisa chystáme znovu, v nové barevné variaci, opět ve spolupráci se svatebním ateliérem Svatebnění Veroniky Herianové. V závěru listopadu na týden bar zavřeme a budeme vázat baňky na háčky a věšet a věšet... Na barovou vánoční atmosféru se mohou návštěvníci těšit od 24. listopadu. Současně uvedeme i nové zimní drink menu, tak určitě přijďte ochutnat novinky nebo se stavte na vánoční punč.
6 NEJ Petra Zeliny
aneb co si F&B manažer nenechá ujít ve „svém“ podniku